15 lucruri enervante despre America

Saturday, January 16, 2016 25 Comments A+ a-

1. Ușile de la toaletele publice au spații goale destul de măricele între ele, astfel încât să poți conversa cu ușurință cu persoanele ce stau la coadă, dar și să ai contact vizual cu acestea, în timp ce stai pe closet. What the hell?! Nu e normal să fii văzut de toată lumea care circulă prin fața ușii toaletei! NU e normal deloc! Ori îți faci liniștit treaba, ori urmărești tot ce se întâmplă dincolo de ușă, pentru a te asigura că nimeni nu se holbează la tine?

2. Folositul în exces al aerului condiÈ›ionat. Doamne fereÈ™te, prima dată când am fost în America am crezut că mor de frig. Indiferent dacă afară e răcoare sau zăpuÈ™eală, americanii oricum È›in AC-ul pornit la maximum. Dar în sensul ăla exagerat, de ai senzaÈ›ia că mai cald e într-un congelator, decât în casă. ÃŽn vara anului 2014 am avut ”norocul” de a locui timp de trei luni cu două americance în cameră. Am răcit de 5 ori în vara respectivă. Eu, care mă îmbolnăvesc o dată pe an. 
3. Obsesia pe care o au americanii pentru gheață. Lor li se pare ceva normal să pună gheață în toate băuturile, fie iarnă, fie vară. Ba chiar le face plăcere să mănânce gheață goală aÈ™a, pur È™i simplu. Și tare strâmb se mai uită la tine în cazul în care ceri un suc fără cubuleÈ›e. 

4. Alarme de incendiu prea sensibile. OMG, asta-i tot o problemă mare pe care o am. Alarmele lor pornesc imediat și de la orice. Și când spun orice, înseamnă că pot veni pompierii din cauză că ai avut poftă de popcorn și a ieșit puțin fum din cuptorul cu microunde, cauzat de două floricele arse. Eu chiar am rămas traumatizată din cauza asta, sinceră să fiu. Mi s-a întâmplat ca acasă (în România, adică) să afum puțin bucătăria din cauza unei felii de pâine arse de prăjitorul stricat, iar eu nu mai puteam de grija alarmei de incendiu. Deja mă vedeam dând explicații pompierilor care ar fi venit degeaba până la mine, fiindcă nu ar fi avut ce foc să stingă. Ideea e că NU am alarmă de incendiu acasă. Cu toate astea, eram îngrijorarea întruchipată. :)


5. Americanii zâmbesc tot timpul. Da, pe de o parte e tare faină chestia asta, mai ales că în România majoritatea oamenilor se uită urât, chiar dacă pe moment nu realizează. Dar americanii chiar zâmbesc exagerat de mult și e deranjant faptul că nu ai idee când îți zâmbesc sincer și când sunt falși. Te pot concedia cu zâmbetul pe buze, te pot jigni cu zâmbetul pe buze. Dacă stau să mă gândesc bine, ei fac orice cu zâmbetul pe buze.


6. ÃŽn loc să spună ”cu plăcere”, majoritatea americanilor îți răspund la ”mulÈ›umesc” cu un sec AHA. Păi cum să nu îi iei de guler, în cazul ăsta? Chiar aÈ™a de leneÈ™i să fie? ÃŽncât să nu-È›i poată spune un amărât de ”you're welcome"?


7. Patriotismul dus la extreme. Americanii au steaguri la case, în case, pe case, sub case. Peste tot vezi steagul Americii. Iar aceștia consideră că America e cea mai tare din parcare, the best of the best, Raiul pe pământ. Totul e super în America și nu există ceva mai presus de ea. Jeez louise! Românii nu vor fi niciodată așa. Nici măcar de 1 decembrie.

8. Dezinteresul americanilor față de alte state. Ei nu prea au habar pe ce lume trăiesc. Nu au vizitat niciodată nimic, nu È™tiu nimic despre altă È›ară, dar vor să-È›i lase impresia că sunt în cunoÈ™tință de cauză. Conform americanilor (peste care eu am dat) în Europa se vorbeÈ™te limba europeană, iar în România nu există maÈ™ini sau computere, cu atât mai puÈ›in internet! Dar ce pretenÈ›ii să avem din moment ce majoritatea nu traversează graniÈ›ele statului în care locuiesc? Și dacă cineva din California, de exemplu, nu a auzit în viaÈ›a lui de Cedar Point care vorba aia, e pe continentul lui È™i e ”Roller Coaster Capital of the World”, păi de ce mă mai aÈ™tept ca aceeaÈ™i persoană să È™tie ceva legat de Europa? Dar bine că ne consideră pe noi înapoiaÈ›i È™i vai de capul nostru! Off...


9. Americanii s-au născut în mașini. Nu prea ai posibilitatea de a merge pe trotuar sau de a face o plimbare până la Walmart, așa cum faci la noi o plimbare până la Mega Image sau Kaufland. De ce? Pentru că ei nu au trotuare și nici nu ai voie să umbli pe jos, de nebun, peste tot. Americanii sunt comozi și chiar se uită cu șoc și groază la tine, în cazul în care le propui să mergeți pe jos până la magazin.


10. Americanii s-au născut cu telefoanele în mână. Dacă ai ocazia de a te plimba cu metroul, vei observa cu stupoare că 99% dintre cei care sunt în metrou sunt obsedaÈ›i de smartphone-urile lor. Toată lumea ascultă muzică la căști (inclusiv bătrânii È™i nu cred că aÈ™ vedea-o pe bunică-mea făcând aÈ™a ceva) È™i își butonează telefoanele de zor. Nu clipesc, nu respiră, nu se uită în jur, nu comunică, ci doar butonează. 


11. Toate magazinele / hipermarket-urile / benzinăriile sunt la naiba în praznic. Nu te poți duce fuguța până la magazinul din colț pentru a lua o pâine, fiindcă magazinul ăla e la 20 de minute de mers pe jos! Adică faci 40 de minute dus-întors. Whaaat?!


12. ÃŽn America nu se foloseÈ™te sistemul metric. Americanii vor să fie mai speciali, motiv pentru care ei nu au grade Celsius, ci grade Fahrenheit (cât am fost în America nu mi-am putut da seama cât de cald sau frig este afară, din punct de vedere al gradelor); nu au metri sau centimetri, ci inches sau yards; nu au kilometri, ci mile;  nu au kilograme, ci pounds È™i nu au nici litri, ci galoane! Eu nu le pot converti tot timpul pe toate acestea, dar nici nu-mi doresc să învăț. Să înveÈ›e ei cum stă treaba cu sistemul metric, ia hai! :(


13. Americanii vor să fie deschiși la orice. Dar asta nu e chiar bine. Pentru a nu părea judgemental, ei consideră (aproape) orice gest acceptabil, de parcă e super ok să te duci în chiloți până la Walmart, de exemplu. Wtf?


14. Ușile cabinelor de probă sunt mereu încuiate. Adică dacă vrei să probezi trei sutiene și o rochie, trebuie să anunți vânzătoarea, iar aceasta vine și îți descuie ușa. Și dacă între timp ai mai găsit o bluză drăguță, trebuie să anunți vânzătoarea, pentru a veni să îți descuie ușa DIN NOU. Nu înțeleg care-i faza.


15. Americanii vorbesc repede și cu prescurtări. E adevărat. chestia asta e enervantă doar la început, fiindcă nu înțelegi mai nimic din ce ți se spune, dar ajungi să te obișnuiești cu timpul.


P.S. În încheiere vreau să vă rog un lucru. Amuzați-vă de acest articol, nu e cazul să îl luați ca atare, fiindcă este scris exagerat (pe alocuri) în mod voit! Nu trebuie să vă simțiți ofensați, fiindcă nu aveți de ce! Cu toate astea, America nu e perfectă, iar eu am ales să îi spun micile ciudățenii mai în glumă, mai în serios. Mulțumesc!

25 comentarii

Write comentarii
Unknown
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

So true pe naiba. Pe același principiu, românii sunt toți țigani și cerșetori...

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

Am uitat sa specific ca lucrurile de mai sus nu sunt valabile pentru absolut toti americanii. Doar pentru majoritatea. Haha! :) Dar nu e ca si cum i-am jignit cu ceva. :)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

Apropo, am putea sa ne amuzam cu totii pe seama celor de mai sus. In lumea de azi toata lumea se simte ofensata din orice. Sa mai zambim, zic!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

as scrie "lucruri enervante despre Romania", dar mai bine multumesc lui Dzeu ca nu mai traiesc acolo.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

M-am amuzant, dar tin sa punctez ca 1) nu se "raceste" de la A/C. Raceala e cauzata de un virus. 2) mai bine alarme prea sensibile decat standarde de siguranta ca la Colectiv. 3) mai bine doamna acra de la ziare decat cineva cu zambetul pe buze... asa e. 4) Nu e nimic rau in a fi patriot si a o arata. Poate daca si romanii ar fi uniti si mandri de tara lor, nu s-ar sterge pe jos cu noi prin Europa. 5) Asa e, sunt multe masini in SUA, dar si dintantele sunt mari. Totul e mega... Walmart, mall-uri, autostrazi... nu poti face o plimbarica pe jos pana la chioscul din colt decat daca stai in bumfuck Nebraska. Chestia cu masinile mi se pare o necesitate. Bine e de cei care stau in downtown Chicago/New York/orice oras mare si au mijloace de transport la iesirea din apartament 6) Si in Europa, inclusiv Romania, vezi lumea numai cu ochii in telefoane. Asta e noua generatie...7) Mi se pare normal sa fii deschis la orice atata timp cat nu fac rau altcuiva. Daca nu iti plac the people of Walmart... alege alt magazin. :)

Reply
avatar
twink
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

Sincer...eu mai prosti oameni decat americanii nu am vazut de cand sunt. Si spun asta luati per total ca natie. Toti de la un capat la altul! Sunt low iq, falsi si mincinosi!
Iar cei care spun ca vai ce bine s-au simtit in america...sunt niste fatarnici si ipocriti in acelasi timp:)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

1. Cei care stau in downtown au si multi bani, din moment ce isi permit sa locuiasca acolo. In cazul asta mi se pare normal sa aiba magazinul la coltul strazii. :)

2. In Romania nu am vazut ATATIA oameni care sa stea cu telefoanele in mana. Nu am spus ca noi om fi niste sfinti, dar cu siguranta nu 99% dintre romani stau cu nasul in telefon, asa cum nici batranii nostri nu stau cu beats-urile pe cap. :)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

Nu e chiar asa. Si eu m-am simtit bine in America, dar asta nu inseamna ca o ador cu tot cu uscaturile pe care le are, dar nici ca o detest din cauza defectelor... :)

Reply
avatar
Alina
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

Eu cred ca am fost americanca intr-o alta viata, as merge cu masina si pana la magazinul din colt! :)))
Pe mine m-ai amuzat fantastic! :))
Vezi ca ai uitat sa faci o incheiere la articol. Se termina brusc! :P

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

Dupa toate comentariile primite pana acum, deja stiu cum sa inchei articolul. Probabil asta am asteptat. :))

Reply
avatar
Alina
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

Asa te vreau, isteata mea! :))

Reply
avatar
Alina
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

Buna incheierea. Se aplica oricarei tari! :)

Reply
avatar
Natural
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

Dar n-ai zis despre mancarea fara gust, despre obezitate si altele din zona asta. Inseamna ca ti-au placut sau ca ai uitat? :)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

N-am zis nici despre cel mai prost internet pe care l-am intalnit vreodata... Am uitat de toate acestea. :(

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Saturday, January 16, 2016 delete

foarte adevarat ! si da, internet cu modem

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
Sunday, January 17, 2016 delete

ma amuza articolul tău si pe alocuri ai dreptate dar se vede ca ai dus puțin situația către exagerare :)

1. imi aduc si acuma aminte prima zi cand am călcat pe pământ american , un aer foarte greu de respirat , lume multă si fiecare cu treaba lui .... daca ei nu ar fi avut AC cred ca as fi murit sufocata de aerul acela greu( asta se întâmpla la început pana m-am obișnuit cu clima .... poate ca exagerează dar sunt momente in care nu poți sa trăiești fără el .
2. sunt foarte patrioți si bine fac ... pentru simplu fapt ca se considera the best of the best sunt multi care doresc sa vadă America sau chiar sa trăiască acolo ...

Ca si un exemplu daca se duce acuma un american cu steagu in mâna pe strada si striga America !!! oamenii nu o sa rada de el , ci mai mult ca sigur o sa se alăture .... încercați sa faceți asta in România , nu prea cred ca s-ar întâmpla la fel.

3. as fi mândra daca si la noi ar venii pompierii/ poliția in momentul in care ia foc ceva (pt ca automat s-ar porni sistemul de incendiu si pompierii ar fi avertizați) , dar trebuie sa fim realiști .
4. cand merg sa imi plătesc factura de curent as vrea sa ma întâmpine o doamna cu zâmbetul pe buze, nu una care sa fie cu o falca in cer si una in pământ si să-mi de a senzația ca o deranjează prezenta mea .
5. poate ca nu stiu ei multe despre bătrâna Europa dar dc ar stii?! din punctul lor de vedere sunt cei mai tari din toată lumea ( si asta nu e doar părerea lor , e si părerea multora dintre noi , europeni, africani.. etc) si prin urmare își permit .

Cand am fost in America am întrebat-o pe doamna la care stăteam in chirie .. " cum se face ca multi americani nu stiu si o alta limba " si tipa mi-a rsp sincer " daca engleză e o limba de circulație internaționala dc ar învață alta limba , oricum nu o folosește nimeni pt ca nu prea au cu cine sa comunice in alta limba " si are dreptate .... oriunde mergi in lumea asta daca stii engleză trăiești , daca nu ...poate Supraviețuiește cumva ...

America isi permite sa fie cea mai cea iar americanii își permit sa fie patrioți cu mașina sub fund , cu AC pornit la maxim , telefonul in mâna si cu steagurile agățate de mașina ... dc ? pentru ca multi și-ar dorii sa trăiască acolo si ei stiu asta , pt ca se simt mândrii cu țara lor si pentru ca se simt mândrii cu ceea ce sunt.

Asa ca dragi studenți care ati fost in US , încercați sa luați părțile lor pozitive si sa le transmiteți prin România Nostra :). Nu ar strica ca macar noi sa știm sa le zâmbim altora tocmai pentru ca știm ce efect poate sa aibă asupra omului.

o zi făina va doresc :)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
Sunday, January 17, 2016 delete

@ Anonymous, in mare, mi-ai luat replicile din gura (m-ai scutit ;) ), cu exceptia #3.... decat D-na acra de la ziare, mai bine taranul de la piata cu seminte si zambetul pana la urechi... (ma lipsesc de ziar si-mi iau seminte! ;) ) Ar mai fi multe de spus, dar din faptul ca Bianca a vizitat US in baza programului "Work'n Travel", mi-am dat seama ca este foarte tanara si fara experienta... asa ca o scutesc ;) Numai bine :)

Reply
avatar
Alina Ghenciu
AUTHOR
Sunday, January 17, 2016 delete

Bianca, sa inteleg ca nu iti mai place America asa demult cum iti placea pana anul trecut? :)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Sunday, January 17, 2016 delete

Intr-adevar. Inainte o iubeam, acum doar o plac. Dar nu din acest motiv am scris articolul asta. :)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Sunday, January 17, 2016 delete

Sa nu ii mai ridicam atat in slavi, totusi. :))

Reply
avatar
Alina Ghenciu
AUTHOR
Monday, January 18, 2016 delete

Mă gândeam că ceva s-a schimbat că știu cât erai de pasionată anul trecut. Anyway, sper că ești bine și că vara care tocmai a trecut nu a fost foarte rea. :)

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Monday, January 18, 2016 delete

Multumesc, Alina. Vara a fost foarte frumoasa, dar s-a schimbat ceva in mine la sfarsitul ei. Nu vreau sa par nemultumita de experientele mele in America, numai ca experienta din acest an s-a terminat mai prost, atata tot. :(

Reply
avatar