12 motive pentru care iubesc România

Sunday, January 24, 2016 6 Comments A+ a-

Marea majoritatea a celor care laudă România este reprezentată de străini. Aceștia ne observă țara cu bune și cu rele, dar aleg să vadă partea plină a paharului. Noi suntem obișnuiți să ne plângem (și nu spun că nu am avea motive), dar de multe ori doar ne răsfățăm și nu ne gândim că în alte părți oamenii o duc mai rău decât o ducem noi. Facem comparație doar cu țările unde se trăiește mai bine, unde salariile sunt mai mari, unde politicienii sunt mai puțin corupți. Vedem doar părțile rele ale României și ne plângem, dar nu luăm măsuri. Numai gura-i de noi. 

În schimb, nici nu plecăm unde credem că ne-ar fi mai bine, dar totodată îi și lăsăm pe străini să fie mai români decât noi, aceștia vorbind de bine despre țara noastră, iar noi ne simțim mândri când vedem că unui american sau unui german îi place aici.


Astfel, pentru că nu mai vreau să fiu patrioată doar de 1 decembrie, am decis să scriu acest articol în care voi prezenta câteva motive pentru care iubesc România, cu toate că recunosc,  nu o iubesc zilnic, 24 din 24. Însă... până la urmă, la finalul zilei eu tot româncă sunt și oriunde m-aș duce în această lume, tot româncă voi rămâne. Așadar:

1. România este o țară frumoasă și chiar dacă noi nu ne pricepem la a-i face reclamă pozitivă, țara în sine iese în evidență prin locurile și peisajele deosebite cu care a fost înzestrată. Ne mândrim cu Marea Neagră, Delta Dunării, Munții Carpați, dar și cu mănăstirile și castelele lăsate moștenire de neamul nostru. Patrimoniul Mondial UNESCO include șapte monumente și locuri din România, ceea ce e mare lucru.


2. România nu este o țară atât de periculoasă precum sunt altele. Deși vedem la Știrile de la ora 5 că și la noi se întâmplă foarte multe lucruri rele, totuși nu sunt la ordinea zilei împușcăturile pe străzi, nu avem criminali în serie (în genul acelora de care are grijă Dexter - din serialul cu același nume) și nici atacuri teroriste.


3. România este o țară care are tradiții și obiceiuri nemaiîntâlnite, dar atât de speciale și de frumoase.


4. România este o țară cu mâncare gustoasă și sănătoasă, care nu se aseamănă cu plasticul sau cartonul. Aici poți mânca o roșie care are gust, fără să-ți faci griji că e plină de chimicale.


5. Românii sunt inteligenți și inventivi, dovadă fiind inventatorii români care au schimbat lumea în bine, medicii bine pregătiți sau elevii olimpici cu care ne mândrim deseori.


6. Românii sunt oameni pasionați și dedicați, dovadă fiind sportivii care se zbat să ajungă în topul celor mai buni din lume sau muzicienii aplaudați la scară largă.


7. Românii sunt harnici și descurcăreți, capabili să scoată apă chiar și din piatră seacă.


8. Românii sunt poligloți și nu se sfiesc să-și exerseze engleza sau franceza atunci când e nevoie. Totodată, românii nu sunt atât de absurzi precum cei din alte țări, care refuză să-ți dea indicații în engleză, de exemplu, din cauză că ei sunt mult, mult prea patrioți și vor să converseze doar în limba lor națională.


9. Românii sunt ospitalieri, prietenoși și generoși, oameni cu suflete calde și cu picioarele pe pământ, care se poartă cu orice străin ca și cum ar fi de-al casei. Cu alte cuvinte, românii îi tratează pe ceilalți așa cum le-ar plăcea să fie tratați la rândul lor.


10. Românii au simțul umorului foarte bine dezvoltat, fiind capabili chiar și să facă haz de necaz la momentul potrivit.


11. Românii știu să se distreze și fără să-și piardă mințile din cauza alcoolului. Românii nu se înjosesc și nu vei vedea petrecăreți dezbrăcați, întinși pe mijlocul străzii din cauză că nu i-au mai putut ține picioarele.


12. Chiar dacă vor să pară duri și de cele mai multe ori își vorbesc țara de rău, atunci când sunt departe, românilor li se face măcar puțin dor de acasă, dar și pielea de găină atunci când își aud imnul național. Iar asta... o spun din proprie experiență.



Voi ce iubiți la țara voastră?

6 comentarii

Write comentarii
aditza
AUTHOR
Monday, January 25, 2016 delete

Normal ca simtim romaneste. E o reclama la o companie de internet in Anglia care incepe cu o fetita urmarind pe tableta clipul cu prestatia de 10 a Nadiei. Am scris despre asta pe blogul meu www.adrian-rotaru.ro (sper ca nu deranjeaza linkul). E clar ca de fiecare data cand o vad ma simt mandru ca un roman a pus Romania in fruntea gimnasticii mondiale. Ieri tot la TV-ul englezesc era o emisiune despre impunatoarea cladire a parlamentului din Bucuresti cu dimensiunile ei de invidiat. Normal ca m-am simtit deosebit sa fiu roman. Si oriunde merg pe aici prin Anglia nu ma tem sa spun ca sunt din Romania ci incerc sa fac impresie buna. Cel putin mai buna decat cea pe care au lasat-o documentarele lor gen "Vin romanii!" sau compatriotii nostri pusi pe rele prin tari straine. Imi place articolul tau si sunt de acord cu mare parte din ce ai scris aici. Romanii sunt oameni frumosi la urma urmei.

Reply
avatar
George
AUTHOR
Monday, January 25, 2016 delete

NAMASTE ! M-a bucurat ,citind articolul acesta,finuţul simţ de observaţie,pe care ,deşi majoritatea îl avem,puţini ştiu să-l exprime. E adevărat toţi la un moment dat avem sentimente contradictorii ,ori de a refuza -dacă mai ţineţi minte în copilăria tîrzie cînd făceam pe îmbufnaţii pentru nu mai ştiu ce vorbă spusă de părinţi,încercînd să ne facem simţită opoziţia,sau acel început de sentiment de superioritate,prima manifestare a creionării propriei personalităţi şi la orice sugestie făceam pe Gică contra. Aşa e î unele cazuri şi cu românaşii noştri. PLeacă supăraţi pe un regim criptocomunist,încă servil vechilor deprinderi,stau cît stau printre străini,unii reuşesc ba cu o cunoştinţă,tot dintre români să-şi înjghebeze cît de cît o situaţie,DAR INIMA LOR NU-ŞI GĂSEŞTE ODIHNA,LINIŞTEA,VORBA ŞI MERSUL FIRESC NATURAL,mereu simt că lipseşte ceva,ce nu poate fi înlocuit nici cu bani,confort,realizări,succes şi toată panoplia de realizări. Cu cît e mai departe şi o perioadă poate de cîţiva,sau de peste zece ani departe de SURSĂ,ACU ATÎT CEVA ÎN EL strigă,ţipă incredibil de puternic ÎMPINGÎNDU-L CU DISPERARA SĂ UMPLE ACEL GOL numit FOAMEA DE ŢARĂ !

Reply
avatar
Natural
AUTHOR
Monday, January 25, 2016 delete

Ca tot a fost ieri Hora Unirii la Craiova, imi place ca la petreceri, nunti, botezuri, Gale si alte petrecanii oamenii stiu sa joace impreuna si sa se distreze.

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Monday, January 25, 2016 delete

Asa e, romanii sunt oameni faini, dar nu toti considera asta. E pacat, fiindca nu ne cunosc pe noi, ci stiu o alta fata a Romaniei - asta asa, ca sa fac referire la documentarele mai putin dragute facute de straini.

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Monday, January 25, 2016 delete

Sunt complet de acord. Si eu am dus dorul de tara atunci cand am fost plecata departe. Iar cand a fost vorba sa raman definitiv peste hotare, m-a apucat disperarea de care spuneti dumneavoastra. Inteleg perfect ce spuneti. Disperarea aia m-a adus acasa, in cele din urma.

Reply
avatar
BiancaBiziiac
AUTHOR
Monday, January 25, 2016 delete

Asa este. Cand e vorba despre petreceri, nu stiu cum se intampla, dar romanii (fie ca se cunosc sau nu) parca devin frati si se bucura impreuna de tot. Imi place asta.

Reply
avatar