Work and Travel - USA

Saturday, September 21, 2013 2 Comments A+ a-


Cred ca majoritatea dintre voi, daca sunteti studenti, stiti despre super oportunitatea Work and Travel. Daca nu stiti, va explic. Treaba sta in felul urmator: Work and Travel reprezinta un program care iti ofera sansa sa pleci in America pentru a munci si a te distra (munca > distractie) pentru aproximativ 3 luni de zile, urmand ca apoi, conform vizei J-1, sa mai poti sta inca o luna in plus, pentru a vizita locurile mult visate, fara a avea dreptul de a mai munci, insa. Toate lucrurile legate de Work and Travel incep sa se puna in miscare din octombrie, adica de luna viitoare, cand se deschide sezonul inscrierilor (care ramane deschis cateva luni, cred ca pana prin februarie-martie dar nu stiu sigur, insa e bine sa veniti cat mai devreme, ca sa prindeti locuri de munca bune!)

Orice persoana cu varsta cuprinda intre 18 si 29 de ani se poate inscrie, cu conditia de a fi student, masterand sau doctorand la ZI, la o facultate de stat sau particulara ce trebuie sa fie acreditata. Inainte de a te inscrie, trebuie sa studiezi agentiile de Work and Travel, care sunt numeroase si ofera tot ce vrei si ce nu vrei. 

Odata inscris, trebuie sa iti intocmesti dosarul, sa platesti prima parte din costul programului (200 $), sa te duci la targul de joburi pentru care ai optat, iti alegi locul de munca (pentru care dai un interviu in limba engleza face to face sau pe Skype cu angajatorul), dupa care urmeaza plata integrala a programului (costurile intregului program variaza intre 2000-2500 S, dar stati linistiti, ca puteti face imprumut la BRD - ofera credite speciale pentru cei care pleaca cu Work and Travel si poti returna banii atunci cand te intorci acasa - daca sunteti pusi pe treaba, va scoateti banii fara probleme cat timp munciti in State + inca pe atat, depinde cate ore esti dispus sa muncesti pentru americani). Dupa ce ati achitat toti banii, dosarul cu care te-ai inscris va fi trimis in SUA, pentru emiterea permisului de munca (fara de care nu poti merge la viza). Dupa ce vin toate actele necesare din SUA, va fi intocmit dosarul de viza, cu care te vei prezenta la Ambasada SUA (adica in Bucuresti), vei sustine interviul si vei lua viza. Din acest moment ti se va lua o piatra de pe inima si vei fi fericit ca iti poti face bagajele pentru a pleca in America, unde te vei distra si vei vedea locuri fabuloase.

Cel mai frumos este sa te organizezi din timp si sa iti convingi prietenii sa vina cu tine peste ocean, ca sa faci strainatatea sa fie mai "ca acasa". Daca nu ai nici macar un prieten dispus sa faca asta, nu e nimic, cat timp esti acolo vei lega o gramada de prietenii, chiar fara sa vrei, mai ales ca sunt foarte multi studenti care isi urmeaza visul prin intermediul celor de la Work and Travel! Era sa uit! Perioada cat vei sta peste hotare se desfasoara in vacanta de vara, adica dupa sesiunea de examene (unde sper ca toata lumea va promova toate examenele cu note peste medie), ceea ce inseamna ca incepand cu mijlocul lunii iunie si pana la sfarsitul lunii septembrie vei putea sa muncesti, dupa care, in luna octombrie vei putea sa vizitezi ce iti doreste sufletelul. How awesome is that!?

Nu in ultimul rand, trebuie sa stiti ca exista numeroase grupuri pe Facebook, unde studentii care au fost sau vor pleca in State, isi impartasesc experientele si parerile legate de tot ce inseamna Work and Travel! Daca le gasiti, puteti sa va clatiti ochii si sa legati prietenii inainte sa pasiti pe celalalt continent! Va recomand sa incercati, nu aveti nimic de pierdut. Iar asta e o experienta ce merita traita de oricine este pasionat de SUA!


Ce spuneti, va tenteaza? Haideti cu noi!

2 comentarii

Write comentarii
Unknown
AUTHOR
Monday, November 11, 2013 delete

Bun informatiile, le voi folosi si eu :))

Reply
avatar